ORSZÁGOS HALLAKOMÁK VERSENYE Baja, Petőfi-sziget, 2008. szeptember 27. szombat
Baja történetében viszonylag rövid idő alatt teremtettünk hagyományt a Bajai Népünnepéllyel. A szlogen is kifejezte a rendezvény gasztrokulturális jellegét: „A halászlé ünnepe a halászlé fővárosában”. Sokan gondolták versenynek a 2000 bográccsal büszkélkedő, Guiness-rekordként is jegyzett Bajai Népünnepélyt. Pedig nem az. Ezért gondoltuk, hogy szeptember 27-re szervezzük a magyar halételeket és kiváló magyar borokat felvonultató rendezvényünket az Országos hallakomák versenyét.
A szervezők hívják és várják Bajára az országban szervezett versenyek bajnokait, főzőmestereit, résztvevőit. Halászlé, halpörkölt, sülthal valamint sok más halétel különlegesség kerül itt fel az ünnepi asztalra. A gasztronómiai kalandok mellett kézműves kirakodóvásár és színpadi programok várnak nálunk kicsikre és nagyokra.
A verseny négy kategóriában kerül megrendezésre: bajai halászlé, egyéb halászlé, halpörkölt, sült hal.
Nevezési díj: 5000,- Ft kategóriánként (egy versenyző több kategóriában is indulhat). Jelentkezési határidő: 2008. szeptember 23. Jelentkezés és felvilágosítás: Körte János 30/9950-439 A versenykiírás és a jelentkezési lap letölthető a www.bajastory.info, a www.bajainepunnepely.hu, a www.bajaihalaszle.hu vagy a www.vendio.hu weboldalról. Személyesen (a versenykiírás és a jelentkezési lap a következő helyen vehető át): Bérci Ház, 6500 Baja, Szent Antal u. 7., Szremkó Zsoltné 30/5795-250 Nevezés: a jelentkezési lap visszaküldésével és a befizetés igazolásával történik.
Hasznos tudnivalók:
Mit biztosítanak a rendezők? - jelzéssel és főzőhelyszámmal ellátott, kijelölt főzőhelyet - a főzőhelyet védő alátéttálcát - a főzéshez megfelelő mennyiségű, előkészített tűzifát - főzőhelyenként 8-10 fő részére kijelölt étkezési helyet (asztal, pad) - főzéshez szükséges vízvételi helyet - hulladéktárolót, folyamatos szemétszállítást - mobil WC blokkot
Mit biztosítanak a főzők? - főzőhelyenként igény és egyéni recept szerinti halmennyiséget - bográcsot, háromlábat a főzéshez - hagymát, paprikát, fűszereket az egyéni főzőszokásoknak megfelelően - tányért, poharat, evőeszközt - hozzájárulást a szervezési költségekhez (vállalják a regisztrációs díj befizetését: 5000 Ft/kategória)
Biztonsági előírások: - A főzőhelyek kialakításánál megfelelő védőtávolságot biztosítunk, ettől függetlenül kérjük a tűzrakás alapvető szabályait betartani! Gázpalack használata tilos! - A tüzeket hagyjuk elhamvadni, lehetőleg kerüljük a vízzel történő gyors oltást! - Saját felszerelés helyszínre való be-, és kiszállítását gépkocsival érkezőknek 12- órától 15-ig biztosítjuk - Kérünk minden gépkocsi tulajdonost, hogy a fenti időpontban, felszerelését kirakva, hagyja el a főzőhelyszínt, és egyéb parkolási lehetőséget válasszon
Zsűrizés: kategóriánként, sávos eltolással történik maximum 30 fő/ kategória nevezés esetén, ezt a létszámot meghaladóan osztott zsűrit állítunk ki, akik az eredményeket összevetik.
Kóstoltatás: A versenyen indulóknak ételenként öt adagot kell biztosítani a közönség kóstoltatására a szervezők által kibocsátott „kóstolójegy” ellenében. Az öt adag étel ára részben visszatérítésre kerül a főzőknek a helyszínen.
A verseny általános programja: 12.00-tól beérkezés 13.00-18.00 főzés 17.00-17.30 bajai halászlé, egyéb halászlé zsűrizés 17.30-18.00 halpörkölt, sülthal zsűrizés 19.00 eredményhirdetés, díjak kiosztása
A verseny értékelése: - Halászlék esetében a színt, a küllemet és állagot, az illatot, az ízt és zamatot, a húsízt és konzisztenciát, valamint az összbenyomást pontozzuk. - Pörkölt és sült kategóriákban az ötlet és témaválasztást, az étel tálalását, az illat, ízharmóniát és fűszerezést, valamint az összbenyomást pontozzuk.
A verseny díjazása: A verseny minden indulója oklevelet kap. Kategóriánként az első három helyezett 50-30-20ezer forint pénzdíjazásban részesül.
Szakmai támogatóink: Haltermelők Országos Szövetsége Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesülete Bajai Halkommandó
Szervező: ARGUMENTUM PLUSSZ Bt. 6500 Baja. Szent Antal u. 7.
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK ÉS LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK: • Az Országos Hallakomák Versenye Baja 2008 versenykiírása • A bajai országos hallakoma versenykiírása letölthető formátumban (pdf) • Nevezési lap az Országos Hallakomák versenyre (pdf) • A bajai országos hallakoma programja letölthető formátumban (pdf) • A bajai csónak szépségverseny kiírása • A csónak (csikli) szépségverseny kiírása letölhető formátumban (pdf) • A csónakszépségverseny nevezési lapja (pdf)
komment-dot-kom