komment-dot-kom

Linkblog

roger feederer

Oszd meg és uralkodj? A bunyevác nyelv oktatása ellen tiltakoznak a horvátok

2007.08.11. 18:40 csabax

Hogy mire jó ez az internet! Bár Baján és környékén, az Észak-Bácskában is élnek szép számmal bunyevácok, ezzel a hírrel vagy nem foglalkozik a helyi és környékbeli sajtó (ha igen, küldjétek a linket!) vagy egyáltalán nem tulajdonít neki jelentőséget. De ne ugorjunk annyira előre, mert azért az is érdekes, hogy talál rá az ember egy ilyen hírre az interneten. Én speciel így: Baján kívül a másik szeretett és kedvenc városom, Temesvár napja volt a napokban. A temesvári hírek után kutakodva valahogy rátévedtem a sepsiszentgyörgyi Háromszék című napilap honlapjára, és - nem kis meglepetésemre - a többségében székelyföldi hírek között ez is ott szerepelt: „A bunyevác nyelv oktatása ellen tiltakoznak a horvátok”. Nosza, gyorsan lecsekkoltam, hiszen ez akár errefelé, a magyarországi Bácskában is érdekes hír lehet.

Azt olvasom az erdélyi Háromszékben, hogy „választható tantárgy lesz a zömében Bácskában, de Magyarországon is élő horvát népcsoport, a bunyevácok nyelve a szerbiai általános iskolák első és második osztályában a szeptemberben kezdődő új tanévben, s ez ellen élesen tiltakozik a legjelentősebb szerbiai horvát párt, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége.

Ezt pedig Petar Kuntic VHDSZ-pártelnök „az egységes horvát nép megosztására tett fondorlatos belgrádi lépésnek minősítette a Szerb Országos Oktatási Tanács döntését. Mint mondta, Bácska (a Vajdaságnak a Duna és a Tisza közti területe) északi részén kívül Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is élnek bunyevácok, de sehol nem különböztetik meg őket a többi horváttól, s nyelvjárásukat sem oktatják külön. Szerinte a bunyevácok nyelvápolási igényeinek kielégítésére tökéletesen elegendő a Vajdaságban horvát nyelven folyó oktatás.

Mirjana Szavanov, a Bunyevác Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke ezzel szemben üdvözölte a tantervi újítást, amely lehetővé teszi, hogy a bunyevác gyerekek megismerkedjenek saját irodalmukkal, hagyományaikkal, népszokásaikkal és történelmükkel.”

A teljes cikk a Baja Story információs- és vélemény magazinban olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: szerb horvát baja bunyevác délszláv 1 millió forintos összefogás a bácskai sportért baja story tiltakozás

A bejegyzés trackback címe:

https://maganzarka.blog.hu/api/trackback/id/tr36137686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása