komment-dot-kom

Linkblog

roger feederer

Adósság rendező hitel vagy kötvénykibocsátás?

2007.07.27. 18:31 csabax

Szabadfelhasználású hitelek, lakásvásárlási hitelek vagy hitel kiváltás most nem annyira érdekelnek, bár, őszintén szólva, a jelzálog hitel sem. Az autó hitel, az ingatlan hitel, a személyi hitel és a gyors hitel pedig végképp nem! A kötvénykibocsátás viszont annál inkább!
Szóval volt itt Baján ez a sebtiben levezényelt valami, amiről a mai napig nem bírok rájönni, hogy most akkor ez miért jó vagy miért is rossz a Sugovica-parti városnak. Mentségemre szolgáljon, hogy nem vagyok pénzügyi szakember, és nem csak banki hitelek vagy önkormányzati kötvénykibocsátások, de még - így simán - „a hitel” is távol állt eddig tőlem. Nyilván ezzel nem vagyok egyedül Baján, s a Szentháromság téren álldogálva nem csak én bámulom úgy a Grassalkovich-palotát, mint borjú az új kaput. Nagy a valószínűsége, hogy többen vagyunk bajaiak, akik nem tudjuk: örüljünk vagy sírjunk az úgynevezett önkormányzati kötvénykibocsátás hallatán.

Hogy miről van szó? A bajai önkormányzat 3,2 milliárd forint névértékű kötvényt bocsát ki, a kötvény futamideje 20 év, a türelmi idő 4 év.

Banga Szabolcs lapszerkesztő többek közt így tudósít erről az önkormányzati érdekeltségű Bácskai Napló júliusi számában: „…számítások szerint a kötvénykibocsátás az első négy-öt évben 430 millió forint összegű megtakarítást jelent a hitelfelvételhez képest. ráadásul nagy előnye, hogy nem igényel jelzálogfedezetet, így amint a közel 1,2 milliárd forintos fejlesztési hitelállományt visszafizetjük, akkor a város teljes ingatlanállománya felszabadul a jelzálogteher alól – emelte ki dr. Révfy Zoltán polgármester…”

A kötvénykibocsátásban önkormányzati képviselőként érdekelt Várhalmi A. Miklós a szerintem nem túl szellemes A testületi ülés “fénypontja” az utolsó napirendként szereplõ 3,2 milliárdos kötvénykibocsátás! című cikkben ír erről a hozzá közel álló Bajai Tükörben. Felsorolja, hogy mi látszik jónak a kötvénykibocsátásban, de nem ragad le ennél: „…Kértem a kötvény tervezhetõ visszafizetése forrásának bemutatását, amire senkinek nincs egyetlen épkézláb gondolata sem, ez viszont igazolja a végtelenül gyenge pénzügyi-gazdálkodási képességeket Baján! Összességében még jó is lehet a kötvénykibocsátás, de ezzel az önkormányzat tudatos pénzügyi-gazdasági helyzete még megalapozatlan, nincs kellő tudatosság, szakértelem, lakossági és képviselői együttmuködés és tovább nő a város pénzügyi-gazdasági bizonytalansága, igaz 20 évre szétpasszírozva!…”

A Lényeg című nyomdaipari termék A városházáról jelentjük: 3,2 milliárdos kötvényt bocsát ki a város címmel tudósít az ügyről: „… Baja első embere bejelentette, hogy a városi fejlesztések megvalósítása érdekében a városvezetés 3,2 milliárd forint értékben kötvénykibocsátásra készül. Ennek segítségével visszafizetik a jelenlegi, mintegy 1,2 milliárd forint adósságot, biztosítják a közelgő uniós pályázatok önerejét, illetve a fel nem használt pénzek lekötése nyomán kamatbevételre tehetnek szert…”

„… Megdöbbentő ez a kötvénykibocsátás. Ez tipikus esete a más f..val verni a csalánt esetének. A fiúk szépen elköltik a pénzt, majd veszik a kalapjukat és jót mosolyognak a dolgon, melyen megszedték magukat és pártjuk is. Legfeljebb nem jött össze. Milyen felelõsségérzet van ezekben az emberekben a jövõ irányt? - írja a becenevem nickkel rendelkezõ személy az egyik Indexes fórumon.

„… A konstrukcióban valóban egyedül álló, hogy valaki konkrét elképzelés nélkül bocsát ki kötvényt. Ezt csak úgy tehette meg, hogy talált egy készséges bankot, aki így is lejegyzi. Búcsú Lajos kijelentése - miszerint a fölös pénzt egy időre megforgatják, így érve el plusz kamat bevételt - már a komikum kategóriája. Mint közismert a hozam és a kockázat egymással egyenes arányban áll. Vajon milyen befektetésekre gondol az alpolgármester, ami a kötvénye kamatánál magasabb kamat bevételt hoz?…” - írja ugyanabban a fórumban antoin.

Én pedig olvasgatok és bambulok kifelé a fejembõl! Mi van itt? Most akkor miről is szól ez a kötvénykibocsátás? Nem lenne egyszerűbb, ha a bajai képviselő-testület minden bajai számára érthető módon kommunikálná, hogy miről van szó?

... van még egy kevés hátra, az itt olvasható!

2 komment

Címkék: vélemény baja várhalmi a miklós index fórum baja story

A bejegyzés trackback címe:

https://maganzarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3126625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brian2 · http://bank-hitel.blog.hu 2007.07.31. 00:45:32

Ez is egy hitelfelvételi mód, csak itt nem egy banktól kapnak hitelt, hanem a köznéptől és a cégektől. Mondjuk kérdés, ki fizeti vissza a hitelt, ha mondjuk csődbe menne az Önkormányzat?

viktorajel 2007.08.14. 21:36:22

Az adónemek növelésével a köznép fizeti vissza. A csődhöz vezető úton vannak már a "pajtások".
süti beállítások módosítása