komment-dot-kom

Linkblog

roger feederer

A bírók máshogy látták

2007.05.08. 14:04 csabax

Harmincnégy ország mintegy 1200 sportolója vett részt a Japánban, Chiba városában rendezett 6. női kyokushin világbajnokságon, valamint ifjúsági és szenior Világkupán. A Tetsushin Dojo Baja négy versenyzővel képviseltette magát a világversenyen: Róka Györgyi és Ercsi Katalin a vb-n, míg Haskó Csilla az ifjúsági, a visszavonulása után közel egy évtizeddel később viszszatérő visszatérő Kern Róbert karatemester pedig a szenior Világkupán indult. Mindkét bajai vb-résztvevő a -55 kg-os súlycsoportban versenyzett, s mindketten a 32-es tábláról rajtoltak.

Ercsi Kata a legjobb 16 közé jutásért egy iránival került össze. Jó meccs, K.O.-győzelem, így immár a legjobb 8 között jöhetett a következő. Itt egy japán lány volt Ercsi ellenfele, aki végig partiban is volt vele, de végül bírói döntéssel a hazai versenyző jutott tovább.

„Nincs ezzel semmi gond! Sőt! Kata világbajnoki teljesítménye jó és bizalomgerjesztő volt. Olyannyira, hogy valószínűleg az idei kyokushin Európa-bajnokságon Róka Györgyi mellett ő is képviselheti Magyarországot és Baját.” - értékelte tanítványa eredményét Kern Róbert, a Tetsushin Dojo Baja 3 danos klubvezetője és a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Róka Györgyi sorsolása első látásra egyáltalán nem tűnt rossznak. Olyannyira nem, hogy az erőviszonyokat ismerők már a legjobb négy között látták a bajai sportolót. Lássuk, mi is történt?

Györgyi kuvaiti ellenféllel kezdett, akit legjobb 16 közé jutásért vívott meccsen fél perccel a vége előtt testre leütötte. A nyolcaddöntőben egy japán karatéka várt a bajai bajnokra. Annak ellenére, hogy a japán még „ismeretlen” a sportágban, a bírók révén az első hosszabbítás végéig kibírta. A legjobb 4 közé jutásért újabb japán következett. Hiába volt jobb Györgyi, a rendes játékidő végeztével - nagy meglepetésre - hosszabbítás következett. Bajai szemszögből ez így nézett ki: ahelyett, hogy megítélték volna Györgyinek a sima, 5-0-ás győzelmet, a bírák továbbot intettek.

Az első hosszabbítás végén sem volt jobb a hazai versenyző, de valahogy megint döntetlent mutattak az ítészek. (Bajai szemszög: 4-1 helyett döntetlen.)

A második hosszabbítás is az addigiakhoz hasonló erőviszonyokat mutatott: jobb volt a bajai karatéka. Ennek végén - tehát mikor a bírók már nem tudták elodázni a végső döntést - úgy ítélkeztek, hogy 3-2-re nyert és továbbjut a japán versenyző. Megjegyzendő, hogy az öt bíróból négy japán volt. A négy „partjelző” 2-2-es döntetlent bírt produkálni, a végső döntnök japán vezetőbíró pedig honfitársa javára döntött. (Van ez így: az ezredfordulót követően, 2002-ben Japánban rendezett labdarúgó világbajnokságon is láttunk bőven ilyesfajta, úgymond furcsa ítéleteket.)

Szóval a japán továbbjutott, Róka Györgyi kiesett, és végül a 7. helyen zárta a világbajnokságot.

Haskó Csilla itthon már letette névjegyét, többszörös serdülő és ifjúsági magyar bajnok és helyezett, most az ifi Világkupán bizonyíthatott. A 13-14 évesek mezőnyében versenyzett, s mivel itt rengetegen voltak, a 64-es táblán kezdett. A legjobb 32 közé jutásért egy japánnal került össze, végig jól „nyomta”, de végül alulmaradt.

A szenior Világkupán Kern Róbert a 6. helyen végzett. Ez ugyan így elsőre jó eredménynek tűnik, de a bajai mester elmondta, hogy azért helyén kell kezelni a dolgokat, mert mivel kevesen voltak az indulók, mindössze egy összecsapásról szól a történet. Kern egy nála fiatalabb, világbajnokságot is megjárt 35 éves új-zélandival meccselt, aki bírói döntéssel bizonyult jobbnak a bajai mesternél. Mivel az új-zélandi végül ezüstérmet nyert, ennek köszönhetően Kern 6. lett a Világkupán. „Természetesen helyén kezelem a dolgokat, és jól tudom, hogy ez az eredmény mennyit ér.” - mosolygott a bajai mester, majd így zárta beszámolóját: „Jövőre is indulni szeretnék, méghozzá a 40 év felettiek korcsoportjában.”

Bácskai Sport - www.bacskaisport.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport lapszemle baja bácskai sport kern róbert kyokushin

A bejegyzés trackback címe:

https://maganzarka.blog.hu/api/trackback/id/tr1372706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása