komment-dot-kom

Linkblog

roger feederer

A mogyisok szeretnének nyugodtan dolgozni

2007.03.23. 17:12 csabax

A bajai Mogyi Sportegyesület hosszú évek óta Magyarország legjobb triatlonklubjai közé tartozik. A Borbély Miklós vezetőedző által irányított egyesület két évvel ezelőtt hazánk legjobbjának bizonyult, tavaly pedig a második helyen zárt a triatlonszövetség ponttáblázatán. Az évtizedes múltra visszatekintő Mogyi SE hazánk egyik legnépesebb és -eredményesebb triatlonklubja: jelenleg egy világbajnoki címmel, hét Európa-bajnoki aranyéremmel, továbbá a nemzetközi versenyeken szerzett tucatnyi ezüst-és bronzéremmel, valamint száznál is több magyar bajnoki címmel és helyezéssel büszkélkedhet. Borbély Miklós vezetőedzőt kérdeztem a tavalyi eredményekről és az idei tervekről.

 


A bajai tréner elmondta: a 2006-os idényben - ellentétben az előző évekbeli teljesítményekhez - egy kis megtorpanást észlelt az egyesületnél. Ám rögtön hozzátette, hogy ez nem jelent problémát, hiszen néha egyet vissza kell lépni, hogy utána tovább lehessen fejlődni. Az utóbbi két évben arra fektettek nagy hangsúlyt, hogy kiépítsék az utánpótlás-rendszert és megerősítsék az élversenyzők utáni közvetlen utánpótlást. Úgy tűnik, hogy nem járnak rossz úton, hiszen 2006-ban jól teljesítettek a fiatalok, ők „szállították” a jó eredményeket.

Arra a kérdésre, hogy melyik mogyis nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt 2006-ban, Borbély Miklós kapásból válaszolt: Bajai Péter! Egyértelműen ő volt a legjobb bajai triatlonista. Az országos bajnokságon nyert ezüstérem is fontos, emellett két Világkupán is maradandót alkotott, de a legfontosabb az, hogy kimagasló eredményei és kitartása révén Bajai Péter bekerült a pekingi olimpiára készülő olimpiai keretbe! Ez nagy elismerés és elégtétel a bajai triatlonklub első számú sportolójának.

A 2007-es idény terveiről, reményeiről Borbély Miklós elmondta, hogy a legfontosabb egyértelműen a bajai verseny lesz. Mint ismeretes, nyolcévnyi szünet után ismét triatlonverseny lesz Baján: a III. Mogyi Triatlon keretében június 16-án a váltó országos bajnokságnak, egy nappal később pedig a Magyar Triatlon Tour ranglistaversenynek ad otthont a Sugovica-parti város. Utóbbit nemzetközinek hirdetik meg, és reményeik szerint a verseny kedvéért nem csak a hazaiak, hanem a környező országok triatlonistái is ellátogatnak majd Bajára.

„Szeretnénk, ha az ország egyik legjobb triatlonversenye lenne a bajai viadal” - mondta Borbély Miklós. Majd hozzátette: sajnos kerékpáros pálya útvonalát elsőre nem fogadta el a rendőrség, pedig olyan pályát néztek ki, mely Karlovy Vary-hoz hasonlítható. Igaz, csak technikailag, mert Baján nincsenek hegyek, hogy a pálya erősségben is a csehek legendás versenyét idézze.

A Mogyinál az idei kiemelt tervek között szerepel az is, hogy szeretnének javítani Bajai Péter világranglista és olimpiai kvalifikációs helyezésén, valamint visszaszerezni Koch Renátának a reményt az olimpiára való kijutásra. Nem lesz könynyű feladat, de az egyesület tőle telhetően mindenben támogatja két élsportolóját abban, hogy jövőre Pekingben, a nyári olimpiai játékokon képviselje Baja várost és Magyarországot.

Végezetül Borbély Miklós elmondta, hogy amúgy minden a régi: vagyis jó a hangulat a csapatnál, a gyerekek szeretnek edzésre járni, egyre nagyobb a létszám és talán már a befogadóképessége határán van az egyesület, a klubnál dolgozó három edző jól megérti egymást, a szövetséggel pedig megpróbálnak a lehető legkevesebbet foglalkozni. Nem nevezhető ideálisnak a velük való kapcsolat, de a bajai tréner már megszokta, hogy a szövetség illetékesei olykor rálépnek az egyik lábára és gátolják a mozgásban. Nem örül ennek, - hangsúlyozta -, és elvárna, hogy a szövetség vezetői tisztességesen viszonyuljanak a bajai triatlonklubhoz. És ha már nem törekednek segíteni tanítványait, legalább ne gáncsolják őket. Mert senkinek sem érdeke, hogy a tehetséges versenyzők kedvét elvegyék a triatlontól, megutáltassák velük a sportot! (A magyar triatlonban volt már erre épp elég példa az utóbbi években.) Tehát a Mogyi SE - mondta Borbély - ezután is megy a saját útján, s reméli, hogy a Magyar Triatlon Szövetség vezetői nem egyéb érdekek, hanem az itt folyó szakmai munka és az utóbbi években elért eredmények alapján ítélik majd meg a bajai triatlonklubot. És hagyják őket nyugodtan dolgozni.

Főszponzoruk, a Mogyi Kft. egyik tulajdonosa, Kenyeres Imre ismét Ironman-versenyre készül. A tavalyi nagyatádi bravúr után idén külföldön, Angliában akarja teljesíteni a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,195 km futás álló távot.

 ***
 
Edzőtáborok
A 2007-es versenyidényre való felkészülésen a bajai edzések mellett a következő edzőtáborokban vettek vagy vesznek részt a mogyisok: az év elején Bajai Péter Tunéziában edzőtáborozott a válogatottal. Február 26. és március 18. között Lehmann Tibor szövetségi kapitány vezetésével a válogatott keret a Kanári-szigeteken edzőtáborozik, ide két bajai triatlonista, Koch Renáta és Bajai Péter kapott meghívót. Március 5-17. között zajlik a Mogyi SE melegégövi edzőtáborozása a horvátországi Korcula-szigeten. Borbély Miklós és Ódor Attila edzők felügyelete alatt itt készül a versenyszezonra: Poros Tímea, Szűcs Ákos, Kiss Ádám, Iván Márk, Várbíró Attila, Végvári Dávid, Ossó Balázs, Straub Róbert, Juhász Dorottya, Drobina Nóra, Tari Zsófia, Pósa Szabolcs. Március 24. és április 5. között a Héraklész válogatott kerékpáros edzőtáborát rendezik a horvátországi Medulinban. Ide a Mogyi SE Baja négy sportolója kapott meghívót, de csak hárman utaznak: Perlaky Ágnes és Szántó Nóra ott lesz Medulinban, míg az idén érettségiző Faldum Gábor és Bogdány Kenéz iskolai tanulmányai miatt Baján marad.
 
Magyarország legjobb triatlonklubja 2005-ben: Mogyi SE Baja

Szólj hozzá!

Címkék: sport baja olimpia mogyi se triatlon bajai péter koch renáta ironman

A bejegyzés trackback címe:

https://maganzarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3450131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása